MDMA/Ecstasy

Ecstasy er et syntetisk stof. Det kemiske navn er 3,4 methylen-dioxy-meth-amfetamin og forkortes MDMA. Ecstasy hører til gruppen af syntetiske stoffer, som laves i et laboratorium og går under kategorien designerdrugs.

Påvirkning

Ecstasy eller MDMA er et hvidt pulver, som formes som små tabletter i sjove farver og med små logoer på (fx smiley’en). Ecstasy bliver optaget via mave-tarmkanalen og påvirker hjernens meget følsomme kemiske balancer. Det udløser bl.a. større mængder serotonin, som er det stof i hjernen, der styrer vores velvære og glæde. MDMA og Ecstasy kan permanent skade den naturlige produktion af serotonin og dermed skabe grobund for depression.

Rusen kommer ca. ½ time efter indtag og varer typisk 4-6 timer. Mange føler sig opstemte, oplivede, energiske, kærlige og har lyst til at bevæge sig (danse til tekno) for at få følelsen af en ekstase. Ekstase hedder ecstasy på engelsk.

Når man tager ecstasy, påvirker man sanserne. Mange oplever hallucinationer og ofte på synssansen. Hallucinationer er forvrængede sanselige oplevelser, som ikke er virkelige. Hallucinationer kan også være følelsen af forvirring, angst og forfølgelsesvanvid (paranoia). Øget tolerans opstår, når kroppen vænnes til ecstasy, hvor større mængder ecstasy ikke giver tilsvarende større rus.

Har du brug for hjælp?

Et stofmisbrug kan være svært at få under kontrol, derfor tilbyder KABS individuelle behandlingsforløb.

Forløbet er skræddersyet til dine behov, og vi tager hensyn til dine ønsker. Tag det første skridt og start din behandling i dag.


Bivirkninger

Ecstasy har alvorlige bivirkninger og skjulte farer. De umiddelbare bivirkninger kan minde om det, vi kender fra amfetamin og kokain. Det er rastløshed, spændinger i kæberne, svedige håndflader, øget puls/blodtryk og manglende appetit. Kroppen kan ikke justere temperaturen, som stiger. Kombineret med non-stop dans (fysisk aktivitet) er det et stort problem, at kroppen ikke kan mærke signalerne om basale behov: hvile, tørst og regulering af temperatur i kroppen. Det kan ende med en tilstand af hypertermi, som i værste fald kan give dødsfald. Hjernen, hjerte og lunger og lever påvirkes voldsomt. Man kan dø af dette. Paradoksalt nok kan man også dø af at drikke for meget vand, tage ecstasy og IKKE være fysisk aktiv samtidig.

Flashback er en anden alvorlig bivirkning. Man kan genopleve rusen med forstærkede forvrængninger (hallucinationer). Flashback kan optræde flere uger efter rusen, og kan vise sig i kombination med angst og forvirring. Efter en rus kan man føle sig deprimeret, fordi hjernens evne til at udløse serotonin er påvirket. Fagfolk mener, at ecstasy kan give varige skader på hjernen, fordi stoffet påvirker de mekanismer, der styrer serotonin-produktionen. Bivirkninger kan også være søvnbesvær, angstanfald, motorisk uro, rastløshed, vrede og irritation og ikke mindst psykose og paranoia (forfølgelsesvanvid).

Ecstasy laves på illegale laboratorier. Det er farligt, fordi der ikke er nogen kontrol med stoffets kvalitet (ofte er det tilsat tilfældige stoffer). Du skal derfor vide, at du ikke kan være sikker på, hvad du spiser, og hvordan det påvirker din krop.

KABS behandling af ecstasy

KABS City tilbyder behandling til dig, der gerne vil kontrollere dit forbrug, reducere det eller helt stoppe med ecstasy. Det kan være, at du er blevet lidt for glad for ecstasy, og pludselig har brug for rusen for at føle glæde ved selv de mindre ting i hverdagen (fx. venskaber og kærlighed). Behandling af ecstasy-brug består af flere dele, der dækker alt mellem:

  • samtale
  • rådgivning
  • information
  • vejledning
  • medicinsk og social behandling.
Brug for hjælp? Kontakt os